Η ιστορία του mantinades.gr, της μεγαλύτερης καλύτερης και πληρέστερης συλλογής με μαντινάδες στο internet

Τί είναι το mantinades.gr; Πως ξεκίνησε; Γιατί είναι η καλύτερη συλλογή με μαντινάδες;

Μοιράσου στο Facebook

Το mantinades.gr, ξεκίνησε τον μακρινό Μάϊο του 1998, δηλαδή πριν από 23 χρόνια!

Όλα ξεκίνησαν από μία χειρόγραφη συλλογή με μαντινάδες που συντηρούσε η αείμνηστη Χρυσούλα Διαμαντή, η οποία έχασε την 5ετή μάχη της με τον καρκίνο, τον Φεβρουάριου του 2016 στην ηλικία των 41 ετών.

H Χρυσούλα, κρατούσε σε ένα ημερολόγιο, όποια μαντινάδα άκουγε και τις άρεσε. Με τον καιρό είχε σημείωσει ένα μεγάλο αριθμό από μαντινάδες που τις διάβαζες και ριγούσες. ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΡΕΣ!!

Έτσι, έπεσε η ιδέα. Γιατί δεν βάζουμε αυτές τις μαντινάδες σε ένα web site -όρος σχετικά άγνωστος εκείνη την εποχή- ώστε να τις διαβάζουν και άλλοι; Και κάπως έτσι ξεκίνησε το mantinades.gr

Τα χρόνια πέρασαν. Το internet ωρίμασε. Η Χρυσούλα, έφυγε. Και όμως... το mantinades συνέχισε, με τα σκαμπανεβάσματα του, να δείχνει στους λάτρεις της μαντινάδες και γενικότερα του έμμετρου στίχου, τη συλλογή με τις μαντινάδες του.

Μαντινάδες, που έστελναν και συνεχίζουν να στέλνουν, οι επισκέπτες του mantinades. Μαντινάδες που άκουσαν. Μαντινάδες που διάβασαν. Μαντινάδες που έγραψαν οι επισκέπτες του mantinades και μας τις έστειλαν για να τις δημοσιεύσουμε.

Μέσα από τις 0 μαντινάδες του mantinades.gr θα βρείτε όλων των λογιών τις μαντινάδες. Πολλες μαντινάδες είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ, αλλά και κάποιες είναι μέτριες ή/και κακές. Όμως δεν κάνουμε κανένα διαχωρισμό, παρόλο που κάποιοι μας κατηγορούν γι'αυτό. Δύο ήταν -και παραμένουν- οι κανόνες. Κάθε μαντινάδα που στέλνετε στο mantinades.gr να είναι 15σύλλαβη και να βγάζει νόημα, δλδ. να είναι κατανοητή από το φτωχό μας μυαλό.

Ναι... κάποιες μαντινάδες δεν είναι -αυτό που λέμε- καλές. Αλλά ποιοί είμαστε εμείς να κρίνουμε; Πως μπορούμε να αποφασίσουμε για όλους, αν μία μαντινάδα είναι καλή ή κακή; Εξ'άλλου, τα σκουπίδια του ενός είναι θησαυρός για κάποιον άλλο.

Όμως, κανένας δε μπορεί ν'αρνηθεί, ότι στο mantinades.gr, ο επισκέπτης θα βρει σίγουρα πολλές μαντινάδες που θα τον συγκλονίσουν. Που θα μιλήσουν στην καρδιά του. Που θα ταυτιστεί με αυτό που η μαντινάδα εξιστορεί μέσα σε δύο 15σύλλαβες γραμμές!

Μέσα σε αυτά τα 23 χρόνια, πολλοί μας αντέγραψαν και πολλοί μας "έκλεψαν". Πολλές μαντινάδες εμφανίστηκαν σε διάφορα άλλα web sites και mobile apps, όπως για παράδειγμα οι "γραφικές" μαντινάδες του Ανδρέα Κόρακα για το Κατερινιό ...και όχι μόνο.

Και όμως... σε πείσμα όλων των αντιγράφων, το mantinades.gr συνεχίζει μετά από τόσα και τόσα χρόνια. Πιστό στην παράδοση. Μεγαλώσαμε μαζί και θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να ωριμάζουμε, όσο εσείς, μας επισκέπτεστε και συνεχίζετε να μας στηρίζετε.

Παρουσίαση του mantinades.gr στο δελτίο ειδήσεων του ANT1, από το μακρινό 2000

Μοιράσου στο Facebook